Crisis Ivoorkust duurt voort

Redactie

Militairen loyaal aan de internationaal erkende president van Ivoorkust Alassane Ouattara zeggen maandag een vijfde stad in het westen van het land te hebben veroverd. Een woordvoerder van zittend president Laurent Gbagbo weigerde commentaar te geven.

De aankondiging volgde op een bijeenkomst van duizenden jongeren in de hoofdstad Yamoussoukro. De jongeren reageerden met de bijeenkomst op een oproep zich bij het leger aan te sluiten om president Gbagbo te verdedigen. Ouattara wordt door de internationale gemeenschap erkend als de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen in het land. Gbagbo weigert echter af te treden.

Vorige week vuurden Gbagbo-getrouwen mortieren af op een drukke marktplaats. Bij de aanval kwamen ten minste 25 mensen om het leven. De Verenigde Naties hebben gezegd dat de aanval een misdaad tegen de menselijkheid kan zijn.

Een bemiddelingscommissie van de Afrikaanse Unie heeft Gbagbo tot donderdag de tijd gegeven gesprekken aan te gaan met Ouattara om een overdracht van de macht te bewerkstelligen.