Google: China blokkeert Gmail

Redactie

De Chinese regering stoort de e-maildienst van Google, Gmail. Gebruikers kunnen daardoor lastig toegang krijgen tot hun e-mail. Dat heeft Google maandag gezegd.

Volgens Google hebben technici onderzoek gedaan en is er geen technisch probleem met de e-maildienst of de website vastgesteld. "Aan onze kant is er geen technisch probleem; we hebben uitvoerige controles uitgevoerd", aldus Google in een verklaring. "Dit is een blokkade van de regering die zo gemaakt is dat het probleem bij Gmail lijkt te liggen."

China heeft het een zeer strikt internetbeleid en blokkeert veel populaire websites, zoals YouTube, Facebook en Twitter. De regering heeft het filter nog eens aangescherpt, nadat in januari op grote schaal onrust was uitgebroken in de Arabische wereld. Destijds verschenen er op het internet oproepen voor een 'Jasmijnrevolutie' in China. De Chinese autoriteiten zetten op grote schaal politie in op plekken waar de aangekondigde demonstraties plaats zouden vinden, maar er verschenen geen betogers.

Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken wilde niet reageren op de aantijgingen van Google.