UNHCR: Minder vluchtelingen na begin luchtaanvallen

Redactie

Sinds het begin van de internationale luchtaanvallen op het leger van Moammar Gadhafi, zaterdag, is de vluchtelingenstroom uit Libië aanmerkelijk afgenomen. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, maandag gemeld.

Ook besloten sommige Libiërs die vrijdag en zaterdag in het buurland Egypte aankwamen volgens de UNHCR terug te keren naar hun land, toen ze hoorden dat de VN-Veiligheidsraad een no-flyzone boven Libië had ingesteld om een eind te maken aan de luchtaanvallen van de troepen van Gadhafi.

De UNHCR zei ook dat de exodus uit Libië dan wel minder wordt, maar dat het aantal ontheemden binnen Libië toeneemt. Dat baart zorgen, zei Sybella Wilkes bij de UNHCR in Genève.

Italië maakte maandag bekend dat op Sicilië rond de tweehonderd Libische vluchtelingen zijn aangekomen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni is dit waarschijnlijk nog maar het begin. Het is volgens hem zeer goed denkbaar dat er een humanitaire noodtoestand uitbreekt, gezien het feit dat er dit jaar al bijna vijftienduizend illegale immigranten in Italië zijn gearriveerd, in meerderheid Tunesiërs die uitweken na de volksopstand van half januari. Italië wil dat de Europese Unie de last van de immigrantenstroom gedeeltelijk op zich neemt.