Het is officieel lente

Steven (raistlin6)

De winter zit erop en de lentekriebels kunnen weer uit de kast worden gehaald. Maandag om 00.21 uur is de lente officieel begonnen. De zon staat dan precies boven de evenaar. Zoals wel vaker heeft de natuur er niet op gewacht: op basis van de bloeidatum van de voorjaarsbloeiers ging de lente eigenlijk al ruim twee weken geleden van start, meldt de site Natuurbericht.nl

Hoewel de maand maart dit jaar kouder is dan normaal, was het in januari en februari warmer. De eerste bloeiwaarnemingen van gele kornoelje, klein hoefblad, speenkruid en maarts viooltje werden gemiddeld achttien dagen geleden al gedaan. Dit komt overeen met het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Vlinders, vogels en amfibieën zouden een vergelijkbare ontwikkeling laten zien.

Volgens het KNMI valt de begindatum van de lente overigens niet altijd op de 21e, zoals vaak wordt gedacht . De komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart, meldt het weerinstituut.

De komende dagen is het overwegend droog lenteweer met regelmatig zon. De nachten worden geleidelijk minder koud, hoewel er vanaf vrijdag weer kans is op nachtvorst.