VS vuurt kruisraketten af op Libië

Redactie

Amerikaanse marineschepen hebben onder de naam 'Operation Odyssey Dawn' zaterdagavond kruisraketten afgevuurd op Libië. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bevestigd. Volgens het ministerie van Defensie in Washington zijn de aanvallen vooral gericht op de Libische luchtafweer.

Ook de Britse troepen zijn in actie gekomen in Libië. Amerikaanse en Britse marineschepen hebben samen ongeveer 110 kruisraketten afgevuurd, aldus de Amerikaanse admiraal William Gortney. Alle doelen vormden volgens het Pentagon een bedreiging voor geallieerde luchtmachtpiloten en Libische burgers.

De Britse premier David Cameron bevestigde de deelname van zijn land bij de acties. De Britse militairen 'maken deel uit van een internationale coalitie die bijeen is gekomen om de wil van de Verenigde Naties te handhaven en het Libische volk te beschermen', aldus premier David Cameron. Hij noemde het ingrijpen 'noodzakelijk, legaal en juist' en zei dat de wereld zich niet afzijdig moet houden als een dictator zijn volk vermoordt.

In en rond de hoofdstad Tripoli zijn zware explosies gehoord. Volgens Libische staatsmedia zijn daarbij burgerslachtoffers gevallen. Ook bij de stad Misurata, die vermoedelijk nog in handen van de opstandelingen is, werden doelen gebombardeerd.

VS vuren kruisraketten af op Libië
VS vuurt kruisraketten af op Libië (Foto: ANP)