[Upd] Luchtaanval bij Benghazi

Redactie

Een vliegtuig heeft zaterdag een bombardement uitgevoerd ten zuidwesten van de Libische 'rebellenhoofdstad' Benghazi. Dat hebben verslaggevers van het Franse persbureau AFP ter plaatste geconstateerd. Uit het getroffen gebied stegen rookpluimen op. Over de nationaliteit van het vliegtuig is niets gemeld.

De VN-Veiligheidsraad besloot donderdag tot een vliegverbod om de burgerbevolking te beschermen tegen de luchtmacht van Moammar Gadhafi. Wereldleiders komen later zaterdag in Parijs bijeen om te beraadslagen over de afdwinging van het vliegverbod.

Update 09.21 uur
Troepen van Gadhafi zijn zaterdag de noordoostelijke stad Benghazi binnengetrokken. Ze zijn volgens een correspondent van de Al Jazeera buitenwijken in het zuidwesten van de stad binnengegaan. Frankrijk heeft aangegeven snel en gericht te willen reageren.

Beelden op Al Jazeera toonden ook een neerstortende en later brandende straaljager. Gadhafi zegt niks te maken te hebben met de gebeurtenissen in Benghazi. De Libische leider is tot nu toe echter geen betrouwbare bron gebleken.

Luchtaanval bij Benghazi
Luchtaanval bij Benghazi (Foto: ANP)