'Leukemiepatiënt krijgt te hoge dosis chemo'

Redactie

Leukemiepatiënten krijgen al twintig jaar een tien keer hogere dosis van het giftige medicijn cytarabine dan noodzakelijk. Dat hebben Nederlandse onderzoekers ontdekt, meldt het Erasmus MC. Door de dosering te verminderen krijgen patiënten een stuk minder last van ernstige bijwerkingen, denken de onderzoekers.

Een team onderzoekers van onder meer het Erasmus MC onderzocht 860 volwassenen met leukemie. Een groep kreeg chemokuren met een hoge dosering cytarabine en een andere groep kreeg een bijna tien keer lagere dosering.

De werking van het medicijn dat groeiende cellen doodt, bleek bij beide doseringen gelijk. Patiënten met een lagere dosering zijn volgens de onderzoekers echter veel beter af, omdat bijwerkingen als neurologische klachten, ontstekingen en darmklachten substantieel afnemen. Ook hoeven patiënten met een lagere dosering minder vaak een bloedtransfusie te ondergaan en liggen ze minder lang in het ziekenhuis.

De onderzoekers denken dat hun bevindingen leiden tot een wereldwijde aanpassing van de dosering van het medicijn. "De lagere dosis zal de standaard worden", verwacht Bob Löwenberg, hoogleraar hematologie bij het Erasmus MC.

Het medicijn wordt sinds de jaren zestig op grote schaal gebruikt bij leukemiepatiënten. Sinds twintig jaar krijgen patiënten wereldwijd een ruim dertig keer hogere dosis dan in de beginperiode gebruikelijk was.

De bevindingen van de onderzoekers worden woensdag gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift The New England Journal of Medicine.