Dinosaurusfossiel ontdekt in Angola

Redactie

Wetenschappers hebben in Angola een fossiel van een dinosaurus gevonden. Het gaat om een deel van het skelet van een nieuwe soort en de ontdekking ervan betekent een nieuwe impuls voor de wetenschap in Angola, dat jarenlang door oorlog werd verscheurd. Dat staat in een studie die woensdag verscheen.

In de studie schrijven de onderzoekers dat er een bot van de voorpoot van een nog onbekende dinosaurussoort is aangetroffen. Waarschijnlijk was het beest een planteneter met een lange nek en een van de grootste dieren die ooit op de aarde heeft rondgelopen. Het dier heeft de naam Angolatitan adamastor gekregen. Angolatitan betekent 'reus van Angola' en adamastor verwijst naar een mythisch zeedier uit oude Portugese verhalen.

Bij het fossiel werden ook vissen- en haaientanden aangetroffen. De vindplaats was zo'n 90 miljoen jaar geleden de bodem van een zee. Het vermoeden bestaat dat de dinosaurus in zee is gespoeld en daar in stukken is gescheurd door prehistorische haaien.

Het onderzoeksproject, project PaleoAngola, is in 2005 opgestart nadat het prehistorische bot werd gevonden. Het is de eerste systematische paleontologische expeditie in Angola sinds de vroege jaren zestig. "Angola heeft zijn portie burgeroorlog wel gehad", aldus de Nederlandse Anne Schulp die namens het Natuurhistorisch Museum Maastricht bij het project betrokken is. Volgens hem had de wetenschap nooit prioriteit in het land, maar is Angola 'bezig met een inhaalslag'.

In de jaren zestig brak in Angola een anti-koloniale oorlog uit. Nadat het land in 1975 onafhankelijk werd van Portugal, brak er een burgeroorlog uit. De strijd kwam in 2002 ten einde toen het Angolese leger rebellenleider Jonas Savimbi ombracht. Het land was na de jarenlange strijd bezaaid met landmijnen en de bevolking verkeerde in grote armoede.

Volgens een lid van het onderzoeksteam is geld dan ook de grootste barrière voor het doen van onderzoek. "We hebben geen problemen met de landmijnen en we hebben geen problemen met de veiligheid", aldus Octavio Mateus uit Portugal.