Executies in VS uitgesteld

Redactie

De Amerikaanse staat Georgia heeft alle geplande executies geannuleerd na de inbeslagname van een voorraad verdovend middel dat gebruikt wordt bij het toedienen van dodelijke injecties.

De Amerikaanse narcoticadienst DEA wil niet zeggen waarom de voorraad in beslag is genomen. Een woordvoerder zei alleen dat 'we vragen hadden over hoe het middel geïmporteerd was'. Critici beweren dat het middel, natriumthiopental, is gekocht van een verdachte leverancier in Groot-Brittannië en zeggen dat het mogelijk om een vervalst product gaat.

Natriumthiopental is een van de ingrediënten van een dodelijke cocktail die gebruikt wordt voor executies in de VS. Er is een tekort sinds de enige Amerikaanse producent van het middel de productie heeft stopgezet.

Een woordvoerder van het gevangeniswezen in Georgia zei dat de staat zich geen zorgen maakt over de kwaliteit van het middel, maar alleen zeker wil weten dat het zich met de import uit Groot-Brittannië aan de wet heeft gehouden.

William Montross, een advocaat van het Zuidelijk Centrum voor Mensenrechten, is blij met de actie van de DEA. "We prijzen de DEA omdat ze het gevangeniswezen gedwongen hebben niet langer een executiemiddel van de zwarte markt te gebruiken", aldus Montross.

In de staat Texas zal een voorraad natriumthiopental vervangen worden door een ander verdovend middel. De Texaanse voorraad verloopt eind deze maand en kan er dan toe leiden dat een ter dood veroordeelde niet volledig buiten bewustzijn is op het moment dat de dodelijke middelen worden toegediend. Dit zou kunnen leiden tot een extreem pijnlijke dood.


Executies in VS uitgesteld (Foto: Novum)