Todt: "Vaste startnummers in de F1"

Peterselieman

FIA-president Jean Todt heeft een proefballonnetje gelanceerd om de herkenbaarheid van de rijders in de Formule 1 te vergroten. De Fransman denkt er aan om coureurs te laten racen met een vast startnummer en met hun naam op de bolides.

"Net als in NASCAR zou een nieuwkomer een bepaald nummer krijgen en dat de rest van zijn carrière houden. Zo is een coureur makkelijk te herkennen aan zijn nummer. Op dit moment zijn het nummer en de naam nauwelijks zichtbaar," zei Todt tegen de Australische krant The Age.

De Fransman weet echter ook dat hij weinig zeggenschap heeft over de livery van de auto's. De teams zetten liever de naam van sponsoren op de auto's en om dat iets in te perken moeten er regels veranderd worden. "Je hebt veel draagvlak nodig om een dergelijke verandering door te voeren. Tot dusver is er weinig animo. De teams zijn tevreden met zoals het is. Maar ik denk dat ze nog wel over te halen zijn."

Er zijn een aantal raceklasses waarin het hebben van een vast startnummer een feit is. Zo bezitten in de NASCAR Series en de IndyCars de teams een startnummer en schrijven hiervoor een coureur in. In de motorsport bepalen vaak de rijders het startnummer. Zo rijdt Valentino Rossi al vrijwel zijn hele carrière met nummer 46 rond. In de Formule 1 wordt echter iedere jaar de startnummervolgorde veranderd, omdat deze gebaseerd is op de eindstand in het constructeurskampioenschap. De startnummers 1 en 2 behoren echter toe aan het team waar de regerend wereldkampioen voor rijdt.