Miljoenenclaims rondom bouw Stedelijk Museum

Redactie

Midreth, de failliete hoofdaannemer van het Stedelijk Museum, en de gemeente Amsterdam claimen een bedrag van rond de 10 miljoen euro van elkaar. Midreth heeft een vordering voor meerwerk uitstaan terwijl de gemeente zegt een miljoenenschade te hebben geleden door de fouten die het bedrijf maakte. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag.

De gemeente is bereid om zich terug te trekken als schuldeiser als Midreth dat ook doet. Wel wil het een bankgarantie van 5 miljoen euro uitgekeerd krijgen, die het bedrijf van de Rabobank kreeg.

Woensdag praat de gemeenteraad over de gevolgen van het faillissement van Midreth en hoe het bouwproject te hervatten. Mogelijk maakt VolkerWessels de klus als onderaannemer af. Het bedrijf, dat de voorkeur heeft boven andere opties, heeft daar echter 12,5 miljoen euro voor nodig. Dat is 4,5 miljoen meer dan Midreth had begroot. Ook stelt de gemeente volgens de krant een prestatiebeloning in het vooruitzicht als VolkerWessels het museum op tijd afkrijgt.

De verbouwing en nieuwbouw ligt sinds half februari stil na het faillissement van hoofdaannemer Midreth. De totale kosten als gevolg van het faillissement van Midreth vallen naar verwachting nog aanzienlijk hoger uit, onder meer vanwege de uitloopkosten, omdat het werk een tijd is gestaakt. Onduidelijk is wanneer het museum in volle glorie opengaat.