Producent op non-actief om verdedigen 'blank' programma

Mick (Philosocles)

Brian True-May, producent van de Britse politieserie Midsomer Murders, is door zendmaatschappij ITV op non-actief gezet omdat hij heeft gezegd dat het programma niet zou werken met 'raciale diversiteit'.

Volgens True-May is de reeds langlopende serie 'het laatste bolwerk van Englishness', en moet dat zo blijven. Het programma speelt in een typisch Engels dorpje, en met etnische minderheden zou dat niet meer zo zijn, stelt hij. ITV heeft geschokt gereageerd op de in de BBC-gids Radio Times gedane uitspraken. De producent is hangende een onderzoek naar de kwestie op non-actief gezet.

Midsomer MurdersIn de serie, die al veertien seizoenen draait, is nog nooit een niet-blanke acteur te zien geweest. Andere diversiteitskwesties, zoals homoseksualiteit, zijn wel aangesneden. Jason Hughes, een van de acteurs in Midsomer Murders, zegt dat hij zich wel eens heeft afgevraagd waarom er geen verschillende etnische groepen in de serie voorkomen. Hij denkt niet dat het doorgaans oudere kijkpubliek zou schrikken van bijvoorbeeld een donkere tuinman.

Guardian-columnist Simon Jenkins snapt het probleem niet. Het programma speelt in een ouderwets Engels dorpje, zegt Jenkins, en die staan nou eenmaal niet bekend om hun multiculturele bevolkingssamenstelling. Collega-producent Ash Atalla wijst erop dat niemand ooit een punt van het gebrek aan etnische diversiteit heeft gemaakt totdat True-May er zelf mee kwam.