Adviesraad wil digitale waakhond

Redactie

De overheid moet een nieuwe toezichthouder oprichten die waakt over de manier waarop wordt omgegaan met digitale informatie over mensen. Dat zegt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een dinsdag verschenen rapport.

De WRR constateert dat de overheid steeds digitaler is gaan werken, zonder dat de politiek nadenkt over de consequenties. De raad wijst bijvoorbeeld op het elektronisch kinddossier, de uitwisseling van passagiersgegevens met andere landen, het biometrische paspoort en de automatische herkenning van kentekens.

De politiek moet structureler nadenken over de vragen op welke manier digitale informatie over mensen wordt gebruikt, in hoeverre informatie uit verschillende bestanden mag worden gekoppeld en hoelang gegevens mogen worden bewaard. Ook moet er meer aandacht komen voor de archivering van digitale bestanden.

Volgens de WRR moet er een iAutoriteit komen die het gebruik van digitale informatie door de overheid gaat controleren. Deze instelling moet mensen helpen 'die verstrikt zijn geraakt in de digitale informatiehuishouding van de overheid'. Daarnaast wil de WRR dat een commissie wordt ingesteld die de Tweede Kamer van advies dient over digitale zaken.