Weinstein snapt niets van statement Israël

Redactie

Filmdistributeur Harvey Weinstein vindt de film Miral niet anti-Israëlisch of pro-Palestijns, zoals de Israëlische overheid vindt. De joodse Amerikaan, die de film distribueert, zegt tegen de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter dat de film juist gaat over vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Miral, geregisseerd door de eveneens Amerikaans-joodse kunstenaar Julian Schnabel, is maandag in première gegaan in het hoofdkantoor van de VN in New York. Israël zag de filmpremière in het VN-gebouw als een politiek statement. Het land had aan de VN gevraagd de anti-Israëlische film elders in première te laten gaan. De VN vindt dat er met de première helemaal geen politiek standpunt wordt ingenomen. "Er worden hier wel vaker films vertoond", aldus een woordvoerder.

De producent vindt dat Israël overdrijft. Miral gaat over het gelijknamige Palestijnse meisje dat als wees opgroeit en op latere leeftijd steeds dieper betrokken raakt bij het conflict met Israël. De film gaat eind maart in Nederland in première op het Internationaal Filmfestival Breda en rouleert daarna nog langs enkele Nederlandse bioscopen.


Harvey Weinstein (Foto: Novum)