'UCI in beroep tegen vrijspraak Contador'

Olga Kroeders

De internationale wielerunie UCI gaat in beroep tegen de vrijspraak van Tourwinnaar Alberto Contador. Dat is de overtuiging van de Spaanse wielerbond RFEC, die besloot de renner geen straf op te leggen voor het gebruik van het verboden middel clenbuterol. "We zijn absoluut zeker dat de UCI onze beslissing aan zal vechten", zegt de advocaat van de Spaanse bond tegen sportkrant AS.

De UCI heeft tot volgende week donderdag de tijd om beroep aan te tekenen bij het internationaal sporttribunaal CAS. De zaak zou in dat geval nog maanden aan kunnen slepen. UCI-voorzitter Pat McQuaid liet gisteren weten dat er nog geen beslissing is genomen en dat juristen nog druk bezig zijn de uitspraak van het RFEC te bestuderen.

De voorzitter van de Spaanse bond Juan Carlos Castaño sprak onlangs met McQuaid over de kwestie. "Hij feliciteerde ons met het geleverde werk, maar was kritisch over de politieke inmenging", refereert hij aan de reactie van enkele prominente Spaanse politici, die zich openlijk voor vrijspraak van Contador uitspraken. Mogelijk heeft de UCI daardoor het idee gekregen dat de RFEC zich onder druk heeft laten zetten.


'UCI in beroep tegen vrijspraak Contador' (Foto: Novum)