Israëlische marine onderschept wapenlevering

Redactie

De Israëlische marine heeft dinsdag een schip onderschept dat onderweg was naar Egypte met een lading wapens. Volgens Israël is het schip afkomstig uit Syrië en zijn de wapens bedoeld voor Palestijnse extremisten in de Gazastrook.

Het schip, de Victoria, is volgens de marine vertrokken vanuit de Syrische havenstad Lattakia. Van daaruit voer het schip naar Mercin in Turkije, waarna het koers zette naar de haven van Alexandrië in Egypte. Turkije is niet betrokken bij de wapenlevering, aldus de marine.

De marine onderschepte het schip ongeveer 320 kilometer uit de kust van Israël. De militairen die aan boord van het schip gingen, stuitten niet op verzet en het schip werd naar de havenstad Ashdod gesleept. Wat voor wapens er aan boord van het schip waren, werd niet bekendgemaakt. Wel zou duidelijk zijn dat de wapens bedoeld waren voor militante organisaties in de Gazastrook. Volgens Israël haalt Hamas geregeld wapens naar Egypte, die vervolgens door tunnels de Gazastrook in worden gesmokkeld.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger was het overduidelijk dat de levering afkomstig is uit Syrië. "Het is waarschijnlijk dat we meer bewijzen vinden voor de Iran-Syrië-Hezbollah-as", zei hij.

Israël beschuldigt Iran en Syrië al lange tijd van het smokkelen van wapens naar Gaza en Libanon. Iran en Syrië, die beide Israëls grootste vijanden - Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook - steunen, ontkennen de aantijgingen.