Wantoestanden bij Amsterdamse zorggroep

Redactie

De kwaliteit en veiligheid bij zorggroep Osira Amstelring zijn onder de maat. Daarom stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de organisatie onder verscherpt toezicht. De maatregel volgt op onderzoek naar aanleiding van een reeks ernstige meldingen over wantoestanden bij de Amsterdamse zorgverlener.

De inspectie constateert dat bij alle bezochte woonzorgcentra van de groep en twee van de drie zorgsteunpunten de kwaliteit en veiligheid van de zorg ernstig in het geding zijn. Osira Amstelring verleent zorg aan ouderen en lichamelijk gehandicapten op 27 locaties in en rond Amsterdam.

Zorgplannen bleken niet actueel of ontbraken en er was sprake van een structureel personeelstekort en achterstallig onderhoud. Daarnaast zijn er financiële problemen en loopt er een reorganisatie, waarbij medewerkers en patiënten geen vertrouwen meer hebben in de raad van bestuur.

De voorzitter van de raad van bestuur van Osira heeft zijn functie inmiddels met onmiddellijke ingang neergelegd. De zorggroep laat weten dat het de ingreep van de inspectie serieus neemt. Al in november zouden er maatregelen in gang zijn gezet om de kwaliteit te verbeteren en de afstand tussen de leiding en de werkvloer te verkleinen, vooralsnog zonder het gewenste resultaat.

Volgens de IGZ zijn de geconstateerde wantoestanden geen incident, maar speelt het probleem in de hele organisatie. Osira Amstelring krijgt van de inspectie een maand de tijd om een plak van aanpak op te stellen. Het verscherpte toezicht geldt voor een periode van een halfjaar. Als de situatie dan nog niet is verbeterd, neemt de IGZ verdere maatregelen.

Osira Amstelring is in 2009 ontstaan na een fusie tussen Osiragroep en Amstelring. De juridische fusie tussen de twee zorgverleners was op 1 maart afgerond.