[Upd] 'Explosie kerncentrale Fukushima'

static

Bij reactor 2 van de kerncentrale Fukushima Daiichi is dinsdag een ontploffing gehoord. Dat meldden Japanse media. De kerncentrale heeft sinds de aardbeving en tsunami van vrijdag problemen. De koeling van de reactor is defect en de splijtstofstaven hebben enkele keren drooggestaan. Dat kan leiden tot een zogeheten meltdown.

Maandag was er ook al een explosie bij de centrale, ditmaal bij reactor 3. Elf mensen raakten daarbij gewond en een muur van het gebouw stortte in. Zaterdag werd reactor 1 getroffen door een explosie. Volgens TEPCO en het IAEA zijn de reactorvaten echter niet beschadigd. 

Update 02.37 uur
Een van de reactorvaten in de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi lijkt beschadigd te zijn. Dit kan duiden op een ernstig stralingslek, heeft een Japanse regeringswoordvoerder dinsdag gezegd. Volgens de zegsman in Tokio is geen verhoogde straling gemeten.

Als het vat inderdaad beschadigd is, zou het de eerste schade in de reactorkern zijn na de zware aardbeving en de verwoestende tsunami van afgelopen vrijdag.

Update 03.44 uur
Reactor 4 in de kerncentrale Fukushima Daiichi is in brand gevlogen. Dit heeft een zegsman van de Japanse regering dinsdag op de Japanse tv bekendgemaakt.

Update 05.14 uur 
De brand in reactor 4 in kerncentrale Fukushima Daiichi lijkt geblust, aldus Japanse media dinsdag. Meteorologen bevestigden ondertussen dat de wind boven de kerncentrale richting Tokio waait, maar verwachten dat die woensdag zal draaien.

Op dit moment waait de radioactieve wolk met een snelheid van 7,2 à 10,8 kilometer per uur in zuidwestelijke richting waar Tokio ligt, op een afstand van zo'n 250 kilometer. Woensdag draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.

De Japanse regering heeft plaatselijke autoriteiten opgeroepen de lokale stralingsniveaus vaker te meten.

'Reactorvat Fukushima lijkt beschadigd'
Fukushima Daiichi voor de aarbeving en tsunami (Foto: )