Tienduizenden Thai de straat op

Redactie

Tienduizenden Thai zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. De antiregeringsdemonstratie van de zogenoemde roodhemden is een vertoning van macht nu het land zich opmaakt voor parlementsverkiezingen.

De demonstratie komt een dag nadat premier Abhisit Vejjajiva bekendmaakte dat hij het parlement begin mei zal ontbinden. Verkiezingen volgen dan vermoedelijk in juli, waarmee ze zeker zes maanden worden vervroegd.

De mars van zaterdag was vooral bedoeld ter herdenking van de protesten die vorig jaar aan 91 mensen het leven kostten. De betogers eisten toen vervroegde verkiezingen omdat Abhisit oneerlijk aan de macht zou zijn gekomen.

Nattawut Saikua, een van de leiders van de roodhemden, zei dat de groep zal blijven strijden voor gerechtigheid voor de leden die vorig jaar gedood, verwond of gevangengezet werden. "En als er een ontbinding van het parlement plaatsvindt en als er parlementsverkiezingen worden gehouden, dan zijn we klaar om met de roodhemden ook de electorale strijd aan te gaan", zei hij.


Protesten in Thailand (Foto: Novum)