Libië: Regeringstroepen heroveren Ras Lanuf

bennootje

Libische opstandelingen die strijden tegen de troepen van Moammar Gadhafi hebben zaterdag de oliehaven Ras Lanuf op moeten geven. De gevechtslinie is daarmee meer naar het in handen de opstandelingen zijnde oosten van het land verplaatst. De tegenstanders van Gadhafi hebben echter gezworen de strijd voort te zetten.

De nederlaag bij Ras Lanuf, de stad die een week geleden door de opstandelingen werd ingenomen, is een grote tegenslag voor de oppositie die tot een week geleden het gehele oosten van het land in handen had en op weg was naar de hoofdstad Tripoli.

De regeringstroepen rukken intussen ook op naar oliestad Brega, aldus generaal Abdel-Fattah Younis, de naar de opstandelingen overgelopen minister van Binnenlandse Zaken. Younis zwoer een tegenoffensief.

De militairen van Gadhafi heroverden eerder al de strategisch gelegen stad Zawiya, waardoor er een soort corridor is ontstaan rondom de hoofdstad, een bolwerk van Gadhafi.

Mustafa Abdul-Jalil, hoofd van de nationale interim-regeringsraad, riep de internationale gemeenschap op een no-flyzone boven Libië in te stellen, om te voorkomen dat de troepen van Gadhafi luchtaanvallen uitvoeren en dat er meer wapens en buitenlandse strijders ingevlogen worden.

De opstandelingen hebben ook een delegatie naar Caïro gestuurd om te lobbyen voor de no-flyzone. De Arabische Liga voert momenteel spoedoverleg in de Egyptische hoofdstad. De leden van de liga zijn verdeeld over de manier waarop om te gaan met de Libische kwestie. De liga heeft niet de macht om een no-flyzone op te leggen, maar instemming zou steun in de regio voor zo'n stap door het Westen betekenen.

De Europese Unie stelt dat een dergelijke beslissing gesteund dient te worden door de Arabische Liga en andere regionale organisaties. EU-buitenlandchef Catherine Ashton is naar Caïro gestuurd voor het overleg. De Amerikaanse regering denkt dat een no-flyzone weinig impact zal hebben. Er is derhalve nog lang geen internationale overeenstemming over de zaak.

Gadhafi heeft de Verenigde Staten en andere westerse machten gewaarschuwd zich niet te mengen in het conflict. Duizenden zullen dan volgens hem sterven en 'Libië zal het nieuwe Vietnam worden'.