Japan: Veertig Nederlanders bereikt

Redactie

Van de vijftig Nederlanders die in het zwaarst door de aardbeving getroffen deel van Japan wonen zijn er tot nu toe veertig bereikt. Zij zijn allemaal ongedeerd. Met tien Nederlanders is nog geen contact geweest. Dat kan komen doordat verbindingen door de krachtige aardbeving van vrijdag platliggen, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn bij de ramp. De Nederlandse ambassade probeert te achterhalen wat de situatie is van de Nederlanders die tijdelijk in Japan verblijven, zoals toeristen en zakenmensen. Met een deel van hen is contact gelegd, zij zijn allen ongedeerd. Er zijn nog geen Nederlanders die om evacuatie hebben gevraagd.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders in het evacuatiegebied rond de kerncentrale Fukushima. Een Nederlander zit op 80 kilometer het dichtst bij de centrale.

Het is niet bekend of er Nederlanders tussen zitten die hun huis of andere bezittingen zijn kwijtgeraakt. "We richten ons eerst op het terugvinden van alle Nederlanders", legde de woordvoerder zaterdagochtend op Radio 1 uit.

Japan werd vrijdag door een aardbeving met een kracht van 8.9 op de schaal van Richter getroffen. Na de beving volgde een tsunami. Er zijn zeker honderden doden gevallen. Bij een kerncentrale dreigt een meltdown omdat de koeling is uitgevallen. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd.


Veertig Nederlanders bereikt (Foto: Novum)