[WK] Goud Nesbitt, zilver Wüst op 1.000m

Olga Kroeders

Bij het wereldkampioenschap afstanden in Inzell heeft Christine Nesbitt de 1.000 meter gewonnen. De Canadese won in 1.14,84. Ireen Wüst moest na twee gouden plakken op de 3.000 en 1.500 meter nu genoegen nemen met het zilver.

De Russin Jekaterina Sjichova reed met 1.16,56 als eerste onder de 1.17. Die tijd bleef ook lang staan als de snelste want veel schaatssters beten zich stuk op die tijd. In de negende rit moest Marrit Leenstra het opnemen tegen de Duitse Judith Hesse. Hesse ging snel van start en Leenstra kon enkel volgen. Met een ronde voor de boeg was de Duitse verreweg de snelste. Dankzij een zeer sterke laatste ronde won Leenstra alsnog de rit en met 1.16,39 was ze de rapste. Ireen Wüst moest het in de rit erop opnemen tegen Shannon Rempel. Rempel opende als snelste, maar Wüst zat niet ver daarachter. Wüst won de rit uiteindelijk in 1.15,42.

Nao Kodaira trof in de elfde rit Margot Boer. Boer en Kodaira maakten er een mooie rit van. Dankzij de laatste binnenbocht won Boer de rit in 1.16,90. De laatste rit ging tussen Christine Nesbitt en Heather Richardson. De Amerikaanse opende erg snel, Nesbitt kon haar amper volgen. Met nog een ronde te gaan waren beiden sneller dan Wüst. Nesbitt won de rit in 1.14,84 en won daarmee de kilometer.