'Toets politieke voorkeur rechters onwenselijk'

Redactie

De politieke voorkeur van een rechter moet geen rol spelen bij de benoeming van leden van de Hoge Raad. Dat zegt de procureur-generaal van de Hoge Raad Jan Watse Fokkens zaterdag in NRC Handelsblad.

De voornaamste adviseur van de Hoge Raad reageert op de PVV die de benoeming van hoogleraar strafrecht Ybo Buruma via een stemming in de Tweede Kamer wil blokkeren. Buruma is volgens de PVV veel te politiek voor de Hoge Raad, onder meer omdat hij Wilders met Mussolini zou hebben vergeleken.

"Er is een kans dat het proces uiteindelijk bij de Hoge Raad terechtkomt. Met een beetje pech mag Buruma dan beslissen over de zaak tegen Wilders", zei PVV-Kamerlid Lous Bontes eerder.

"Het gaat om de kwaliteiten van de betrokkene en Buruma is een van de meest vooraanstaande strafrechtjuristen in Nederland", werpt Fokkens tegen. Hij noemt het verontrustend dat steeds meer politici in het openbaar kritiek uiten op rechterlijke beslissingen.

Daardoor zou een rechter onder druk komen te staan. "Zo dreig je zijn vrijheid te beperken om alle belangen echt goed af te wegen."

De baas van het Openbaar Ministerie, Harm Brouwer, zei onlangs dat rechters meer naar buiten moeten treden om tekst en uitleg te geven. Fokkens is het daar niet mee eens. "Rechters moeten niet in Pauw & Witteman gaan zitten of zoiets. Strafzaken worden steeds meer gebruikt om te scoren in de strijd om kijkcijfers."

Rechters doen er volgens hem beter aan om afstand te houden en objectief recht te spreken. "Een rechter in de publiciteit is als een egel die de snelweg gaat oversteken: levensgevaarlijk."