Egypte sluit hoge politiemensen op

bennootje

De Egyptische justitie heeft vier hoge officieren van de politie in hechtenis genomen. Zij worden ervan beschuldigd de oproerpolitie tijdens de opstand tegen president Hosni Mubarak opdracht te hebben gegeven te schieten op betogers, zo is vrijdag bekendgemaakt.

De verdachten zijn het voormalige hoofd van politie in Caïro, het hoofd van de staatsveiligheidsdienst en de hoofden van de algemene veiligheidsdienst en de oproerpolitie. Zij zijn de hoogste politieofficieren tot nog toe die in verband met het geweld aan het begin van de opstand zijn opgepakt.

Tijdens de opstand zijn meer dan driehonderd mensen omgekomen. De verdachten worden beschuldigd van 'aanzetten tot, assisteren bij en instemmen met het doden van betogers op bevel van hun meerderen', zei plaatsvervangend procureur-generaal Adel al-Said. Zij volgden klaarblijkelijk directieven op die 'in tegenspraak waren met orders van de regering om de openbare orde te handhaven'.

Activisten toonden zich verheugd over de arrestaties, die zij als een stap beschouwen naar beëindiging van de cultuur van straffeloosheid waarmee de gehate en gevreesde veiligheidsdiensten konden opereren. De veiligheidsdiensten telden zo'n vijfhonderdduizend leden, iets meer dan de strijdkrachten.

Oud-minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly, tijdens de protesten verantwoordelijk voor de politie, zegt dat een ondergeschikte tot het geweld heeft aangezet. El-Adly is zelf beschuldigd van corruptie en witwassen, maar wordt in verband met de protesten vooralsnog alleen ondervraagd.

Het Openbaar Ministerie verhoort ook het voormalige hoofd van de staatsveiligheidsdienst Hassan Abdel-Rahman. Hij geeft toe dat hij na het aftreden van Mubarak duizenden officiële documenten heeft laten vernietigen, omdat ze geheimen bevatten en betrekking hadden op de nationale veiligheid. Kopieën zouden echter bewaard zijn gebleven op het centrale computersysteem van het ministerie.

Duizenden betogers bestormden eerder deze week kantoren van de veiligheidsdienst toen bekend werd dat er documenten werden vernietigd.