[Upd] Japan: Landen bieden helpende hand

Redactie

Na de aardbeving en de tsunami die Japan vrijdag troffen, hebben verscheidene landen hulp aangeboden. Onder meer de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Frankrijk hebben een helpende hand uitgestoken.

De Amerikaanse president Barack Obama condoleerde Japan met de slachtoffers en stelde dat zijn land bereid was te helpen. Ook Zuid-Korea beloofde 'elke mogelijke steun, waaronder het sturen van een ploeg reddingswerkers', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoul.

Ook Rusland, dat de laatste tijd in de clinch lag met Japan, biedt hulp aan. "We zijn natuurlijk bereid onze buren te helpen de gevolgen van de aardbeving het hoofd te bieden", zei de Russische president Dmitri Medvedev tegen persbureau RIA Novosti. Frankrijk is bereid 'in te gaan op elk mogelijk verzoek van Japan', schrijft president Nicolas Sarkozy in een brief aan de Japanse premier Naoto Kan. Zuid-Afrika bracht eenzelfde boodschap over aan Tokio.

De Verenigde Naties zeggen tientallen teams van hulpverleners paraat te hebben, die kunnen worden ingezet in de zwaarst getroffen gebieden.

Nederland
Het kabinet leeft mee met het door een aardbeving en tsunami getroffen Japan. "We leven mee met het lot van de Japanners. Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd'', zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Minister Hans Hillen van Defensie sprak over 'spectaculaire maar verschrikkelijke beelden'. Er zijn nog geen verzoeken binnengekomen voor hulp, maar het kabinet zal daar naar kijken, gaf De Jager aan. "We zullen zien wat we eventueel kunnen doen en daarover eerst contact opnemen met de Japanse autoriteiten", aldus De Jager.

Premier Mark Rutte is 'geschokt' door de beelden van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami. De premier 'leeft zeer mee met degenen die hierdoor getroffen zijn, en naar te vrezen valt, nog getroffen zullen worden'. Nederland zal, ook in EU-verband, 'alles doen wat mogelijk is om de slachtoffers te helpen', zo liet hij weten op de EU-top in Brussel. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaf eerder vandaag al een reactie.

Update 19.40 uur
300 vliegtuigen en 40 schepen van het Japanse leger staan klaar om noodhulp te bieden, aldus de Japanse minister van Defensie Toshimi Kitazawa. De Amerikaanse marine heeft op verzoek van Japan acht schepen gestuurd die hulp kunnen bieden aan het land. Deze schepen zijn onderweg.