'Preventie scheelt zestienduizend levens per jaar'

Redactie

De preventieve maatregelen die de afgelopen veertig jaar zijn ingevoerd op het gebied van gezondheidszorg en verkeersveiligheid schelen zestienduizend sterfgevallen per jaar. Dat melden onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam vrijdag.

Door preventie zijn de afgelopen decennia veel meer levens gered dan de wetenschappers hadden verwacht. Ze maakten een schatting van het aantal ziekte- en sterfgevallen die door de maatregelen zijn voorkomen. Het grootste effect kwam van de bestrijding van het tabaksgebruik. Minder roken is goed voor een derde van de vermeden sterfgevallen.

Ook de opsporing en behandeling van hoge bloeddruk en verkeersveiligheidsmaatregelen als de invoering van de bromfietshelm en de aanleg van rotondes noemen de onderzoekers als maatregelen met grote positieve effecten. Ze schelen jaarlijks duizenden doden en tienduizend ziektegevallen.

Volgens de onderzoekers kunnen nieuwe preventiemaatregelen het aantal sterfgevallen en ziektes nog veel verder omlaag brengen. "Nog steeds is de helft van het aantal ziekte- en sterftegevallen in Nederland vermijdbaar", zegt het hoofd van de afdeling maatschappelijke gezondheidszorg van het Erasmus MC hoogleraar Johan Mackenbach. "Dat lukt alleen als we blijven investeren in preventie en niet al ons geld aan genezing van ziekten uitgeven."