Gevangene VS geëxecuteerd

Steven (raistlin6)

Een Amerikaan die in 1994 een roofoverval op een winkel pleegde en daarbij de eigenaar van de zaak om het leven bracht is donderdag terechtgesteld. De man, de 37-jarige Johnnie Baston, werd met pentobarbital geëxecuteerd. Het was de eerste keer dat de staat Ohio het middel gebruikte om de doodstraf te voltrekken.

Johnnie Baston schoot in 1994 een Zuid-Koreaanse immigrant in het achterhoofd bij een roofoverval. Baston heeft altijd volgehouden niet te hebben geschoten, maar slechts aanwezig te zijn geweest.

Vorige week werd een gratieverzoek van Baston afgewezen door de gouverneur van Ohio, waarmee Baston geen verdere beroepsmogelijkheden meer had. Het unieke aan deze zaak is dat de familie van het slachtoffer niet wilde dat Baston geëxecuteerd zou worden. Zij wilden dat Baston een levenslange gevangenisstraf zou krijgen.

In 2009 probeerde de staat Ohio al eens een executie te voltrekken door middel van een dodelijke injectie. Deze poging werd echter gestaakt nadat achttien keer mis was geprikt. De veroordeelde bij wie dit zich voordeed is Romell Broom. Hij en zijn advocaat proberen te bewerkstelligen dat het bij deze achttien pogingen blijft, om hem 'ongrondwettige wreedheid' te besparen. Broom is veroordeeld voor het ontvoeren, verkrachten en vermoorden van een 14-jarig meisje.