Dertig maanden cel voor misbruik nichtje

Redactie

De rechtbank in Dordrecht heeft donderdag een man tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld omdat hij begin jaren negentig zijn nichtje seksueel heeft misbruikt. Het misbruik duurde van haar zevende tot haar negende. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel geëist.

De man paste destijds geregeld op de nu 27-jarige vrouw. Zij heeft verklaard dat hij haar tegen de wens van haar ouders in televisie liet kijken. In ruil eiste hij seks. Pas jaren later heeft de vrouw aangifte gedaan. Eerder durfde ze niet, omdat ze niet wilde dat de rest van haar familie van het misbruik zou weten.

Volgens de advocaat van de verdachte zijn de verklaringen van het slachtoffer niet geloofwaardig. Bovendien waren er geen getuigen die destijds iets van het misbruik hebben gemerkt. Toch besloot de rechtbank geloof te hechten aan het verhaal van de vrouw. Daarbij was onder meer van belang dat ze zich heel specifieke details herinnerde en dat ze eind jaren negentig in haar dagboek schreef over het misbruik.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat de verdachte gedurende een deel van de periode waarin het misbruik plaatsvond minderjarig was.