Jeugddetentie geëist voor mishandeling Gouda

bennootje

Tegen twee verdachten van openlijk geweld in Gouda is donderdag jeugddetentie geëist. In totaal stonden negen minderjarige verdachten uit Gouda voor de rechter. Zeven hoorden een straf tegen zich eisen, twee anderen moeten over twee weken voor de rechter verschijnen.

De groep had op 17 december de fiets van een meisje afgepakt en haar mishandeld. Een omstander maakte beelden van de mishandeling en zette het filmpje op internet. Op de video is te zien dat de jongeren het meisje zonder aanleiding met sneeuwballen bekogelen en haar fiets stelen. Toen ze die probeerde terug te krijgen werd ze geslagen en geschopt. De politie kreeg de beelden begin februari in handen, waarna dertien verdachten werden aangehouden. Ook vijf andere meisjes werden belaagd.

Een 14-jarige jongen uit Gouda moet als het aan het OM in Den Haag ligt vier weken de jeugdgevangenis in. De jongen zat nog in een proeftijd en heeft nog een voorwaardelijke werkstraf van 60 uur openstaan. Hij was eerder vrijgelaten, maar omdat hij zich niet aan de voorwaarden had gehouden, zit hij sinds zondag weer vast.

Een 13-jarige plaatsgenoot hoorde drie weken jeugddetentie eisen. Hij had nog een week jeugddetentie voorwaardelijk openstaan en mag die van het OM eveneens uitzitten.

De officier van justitie eiste tegen een 13-jarige en twee 14-jarige jongens 80 uur werkstraf. Een 13-jarige en een 14-jarige jongen hoorden een werkstraf van 60 uur tegen zich eisen.

Een 13-jarige jongen en een 14-jarig meisje moeten op 23 maart voor de rechter verschijnen. Overigens zijn ouders van minderjarige verdachten sinds 1 januari verplicht om aanwezig te zijn bij de rechtszaak van hun kind.

De Haagse rechtbank doet over twee weken uitspraak.