[Upd] [WK] Bøkko wint 1.500 meter

Jeffrey

Håvard Bøkko is de wereldkampioen geworden op de 1.500 meter voor mannen tijdens het WK afstanden in Inzell. In de laatste rit wist hij concurrent Shani Davis net voor te blijven.

Mark Tuitert was de eerste Nederlander die op het ijs verscheen. Zijn tegenstander was de Amerikaan Trevor Marsicano. Tuitert opende snel met een 23.47 en was hiermee de snelste tot dan toe. Tuitert nam daarna een kleine voorsprong op de Amerikaan, die hem daarna inhaalde. Hij reed een tijd van 1:45.74, terwijl Tuitert niet verder kwam dan een 1:46.54.

In de ronde daarna kwam Simon Kuipers in actie tegen de Canadees Denny Morrison. Laatstgenoemde opende in een 23.27 en nam hiermee meteen een voorsprong op Kuipers. Onze landgenoot kon daarna het tempo van Morrison niet bijbenen en werd op een flinke achterstand gereden. De Canadees kwam tot een tijd van 1:46.66 en dit was goed voor de tot dan toe tweede tijd. Kuipers reed 1:46.83 en dat was de achtste tijd.

Ivan Skobrev nam het een ronde later op tegen onze landgenoot Stefan Groothuis. Groothuis was de enige kans op een degelijk resultaat na de matige tijden van voorgaande Nederlanders. Groothuis opende als vierde, Skobrev als zeventiende. Hij nam een aardige afstand op de Rus en reed een tweede tussentijd na 1.100 meter. Skobrev finishte als derde, terwijl Groothuis naar de tweede tijd reed.

In de laatste rit was het de beurt aan Håvard Bøkko en Shani Davis. Beide openden goed voor hun doen. Na 1.100 meter nam Davis een voorsprong op Bøkko en dit bleek uiteindelijk niet genoeg voor de overwinning. De Noor won in 1:45.04 terwijl Davis in 145:09 aankwam. Hiermee kroonde hij zich tot wereldkampioen op de 1.500 meter, vlak voor Davis, die tweede werd. De derde plek was voor de Canadees Lucas Makowsky.

Update 18:58 uur

Mark Tuitert is uit de uitslag van de 1.500 meter geschrapt. De Nederlander overschreed in zijn rit de lijn en werd vanwege de omstreden Dr.Bibber-regel gediskwalificeerd.