Jaar cel en tbs geëist tegen stenengooier A12

Redactie

Een 31-jarige man die vorig jaar werd betrapt terwijl hij stenen op de A12 gooide, heeft donderdag voor de rechtbank in Den Haag een jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie wil dat hij wordt veroordeeld voor poging tot moord.

De man gooide in oktober vorig jaar vanaf een viaduct in Den Haag stenen op de weg. De politie betrapte de man op heterdaad. De Hagenaar verklaarde direct na zijn aanhouding dat hij mensen wilde doden. In de rechtszaal heeft hij daaraan toegevoegd dat hij eigenlijk zelfmoord wilde plegen, maar niet durfde. Daarom had hij besloten een moord te plegen. Dan zou hij worden opgesloten.

Niemand raakte gewond door de stenen die de man naar beneden gooide. Een van de stenen raakte een busje, de overige stenen kwamen op het wegdek terecht. Vijf auto's raakten beschadigd toen ze over de stenen heenreden.

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de verdachte een stoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. De kans op herhaling is volgens deskundigen groot.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.