Journalisten in Libië vermist

Redactie

De Britse krant the Guardian meldt donderdag dat een van zijn journalisten in Libië wordt vermist, evenals een Braziliaanse collega met wie hij reisde. The Guardian zegt zondag via een tussenpersoon voor het laatst contact met correspondent Ghaith Abdul-Ahad te hebben gehad.

De journalist bevond zich toen aan de rand van Az Zawiya, een stad ten westen van Tripoli waar zwaar wordt gevochten. De krant heeft contact opgenomen met vertegenwoordigers van het Libische regime in Tripoli en Londen. Hen is gevraagd te helpen in de zoektocht naar Abdul-Ahad, en te bepalen of de journalist wordt vastgehouden door het Libische regime.

Abdul-Ahad reisde samen met Andrei Netto van de krant O Estado de S. Paolo. De Braziliaanse krant zei woensdag berichten te hebben ontvangen die suggereren dat Netto gevangen is genomen door de troepen van Moammar Gadhafi. Een Libische bron heeft de informatie tegenover de krant bevestigd.

Eerder donderdag berichtte de BBC dat drie van zijn journalisten 21 uur lang door militairen van Gadhafi zijn vastgehouden en mishandeld. Ook zij waren op weg naar Az Zawiya. De drie zijn weer vrijgelaten en hebben Libië inmiddels verlaten. Een van hen zei gevangen burgers te hebben gezien die klaarblijkelijk zware mishandelingen hadden ondergaan.