Koning Marokko belooft hervormingen

Redactie

De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft woensdag brede grondwetshervormingen aangekondigd die erop gericht zijn het democratisch proces in het land te verbeteren. De koning kondigde de hervormingen aan in een zeldzame toespraak die werd uitgezonden op de televisie en de radio.

Mohammed zei dat er een commissie wordt opgericht die een grondige herziening van de grondwet gaat onderzoeken. In juni gaat deze commissie vervolgens aanbevelingen doen aan het koningshuis. Dit moet ertoe leiden dat Marokkaanse provincies meer macht krijgen, zodat 'het model van democratie en ontwikkeling wordt geconsolideerd', aldus de koning.

De koning zei niets over de onrust in de Arabische wereld. Op 20 februari vielen er in Marokko vijf doden bij incidenten die verband leken te houden met demonstraties in het land. Het belangrijkste doelwit van de protesten op 20 februari was het parlement. Veel Marokkanen zijn van mening dat hun stem daar onvoldoende wordt gehoord.

Mohammed VI, een bondgenoot van Europa en de Verenigde Staten, wordt gezien als een hervormer, in tegenstelling tot zijn vader Hassan II, die het land met ijzeren vuist regeerde.