Bouwsector nog verder in de crisis

Redactie

Hoewel de Nederlandse economie aantrekt, zit de bouw nog in een neerwaartse spiraal. De omzet in de bouwsector is vorig jaar met 9 procent gekrompen. Een jaar eerder was de krimp nog 4 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

De bouw van woningen en bedrijfsgebouwen liep het afgelopen jaar met 12 procent terug. Vooral het eerste kwartaal was slecht voor de zogeheten burgerlijke en utiliteitsbouw. Het omzetverlies was in die periode 21,2 procent. De bouw van woningen, kantoren, winkels en andere bedrijfsgebouwen loopt al terug sinds het begin van 2009. De omzet was vorig jaar 20 procent lager dan in 2008.

Doordat er minder woningen en bedrijfsgebouwen worden gebouwd, is er ook minder behoefte aan infrastructuur. Mede daardoor kwam ook de grond-, water- en wegenbouw in 2010 in de min. De omzet was vorig jaar 7 procent lager dan in 2009. De overheid heeft de aanleg van onder meer wegen naar voren gehaald, maar dit kon de krimp niet voorkomen.

Er zijn geen signalen voor een snelle opleving van de bouwsector. De totale bouwsom van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouw lag de eerste tien maanden van vorig jaar 20 procent lager dan in dezelfde periode in 2009. De waarde van nieuwe opdrachten voor architecten is de eerste drie kwartalen van vorig jaar met bijna 5 procent gestegen, maar ligt nog wel 40 procent onder het niveau van 2008.