Veelpleger vestigt nieuw record

Redactie

Een 43-jarige dakloze is voor de derde keer naar een speciale inrichting voor veelplegers gestuurd. De rechtbank in Den Haag heeft die maatregel maandag genomen. Het is voor het eerst dat iemand voor de derde keer een zogeheten ISD-maatregel opgelegd heeft gekregen, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

ISD staat voor Inrichting Stelselmatige Daders. De maatregel bestaat sinds oktober 2004. Het doel is veelplegers die voor veel overlast zorgen een tijd van de straat te halen. De veelplegers komen maximaal twee jaar terecht in een inrichting.

De 43-jarige man verdwijnt nu weer voor twee jaar in een inrichting. De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie. De tweede ISD-maatregel van de dakloze man eindige in januari vorig jaar. Nadat hij op vrije voeten kwam, is hij vier keer veroordeeld voor meerdere diefstallen, verduistering en bedreiging.

Maandag moest hij opnieuw voor de rechter komen, dit keer op verdenking van twee winkeldiefstallen, inbraak in een bedrijf, een poging tot diefstal van een scooter en een bedreiging van een politieagent. De man zou dit alles in Leiden hebben uitgespookt.

De man heeft volgens de officier van justitie een buitengewoon lang strafblad. Sinds zijn zestiende is hij meer dan vijftig keer veroordeeld tot een straf of maatregel voor in totaal ongeveer 135 feiten, veelal diefstallen. Omdat de man vrijwel direct nadat hij vrijkwam opnieuw meerdere keren de fout in is gegaan, vinden rechtbank en OM een derde ISD-maatregel gerechtvaardigd.