'Internet maakt oppervlakkig'

Peter (pberends)

Het veel gebruiken van internet maakt mensen oppervlakkig. Dit zegt de Amerikaanse schrijver en onderzoeker Nicholas Carr maandag in het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Carr: "Internet stimuleert ons om aan de oppervlakte van informatie te blijven en om veel informatie te zoeken, maar het weerhoudt ons ervan om er diep over na te denken."

Het gebruik van internet verandert volgens de onderzoeker ook de manier waarop de menselijke hersenen werken: "Uit psychologische tests blijkt dat hoe langer mensen online zijn, naar schermen kijken en multitasken, hoe slechter ze belangrijke informatie van onbelangrijke informatie kunnen onderscheiden. Ze raken zo verslaafd aan informatie, dat het niet uitmaakt of het belangrijk of triviaal is. Ze willen 't meteen."

De schrijver, die zelf een internetjunkie is, merkte op dat hij ontzettend veel moeite had om zijn aandacht bij bijvoorbeeld een boek te kunnen houden: "We raken ons vermogen kwijt om te beschouwen, te overwegen, rustig na te denken en dingen waarbij aandacht nodig zijn."


Schrijver en onderzoeker Nicholas Carr: 'Internet maakt oppervlakkig'