Rutte: Aankondiging diner Oman ongelukkig

Redactie

Premier Mark Rutte (VVD) is niet tevreden met de manier waarop het privédiner van koningin Beatrix en de sultan van Oman is aangekondigd. Het was beter geweest wanneer dat tegelijk met het uitstel van het staatsbezoek bekend was gemaakt, zei Rutte dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Nu hebben sommige politieke partijen het gevoel dat zij op het verkeerde been zijn gezet. "Dat is niet mijn bedoeling geweest." Terugkijkend is de gang van zaken 'geen gelukkige' geweest, zei Rutte.

Dat het staatsbezoek aan Oman is uitgesteld, werd vorige week woensdag bekendgemaakt. Dat gebeurde vanwege de politieke onrust in het Golfstaatje. Twee dagen later schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer dat Beatrix de uitnodiging voor het privédiner wel heeft geaccepteerd.

Dat valt slecht bij een deel van de Kamer. Volgens Frans Timmermans (PvdA) is het moeilijk vol te houden dat het gaat om een privébezoek, aangezien Beatrix met alle égards wordt ontvangen. Ook staan de kranten in Oman vol over het bezoek, zei de PvdA'er, die sprak van een 'half staatsbezoek'. "Wat is dit voor rare zigzagkoers?"

Rutte erkende dat de timing beter had gekund, maar hij steunt het diner nog steeds volop. Het zou een 'zeer vergaande stap' zijn om de uitnodiging van een bevriend staatshoofd af te wijzen. De premier ontkende verder dat economische belangen een rol spelen. Geruchten dat Beatrix 'met een stapel contracten' aan tafel zit bij de sultan, verwees de premier naar het rijk der fabelen.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met de uitleg van de premier. Na het vragenuurtje vroeg Ineke van Gent (GroenLinks) een debat aan met de premier en Rosenthal. Zij wil harde afspraken maken met het kabinet zodat in de toekomst 'dit soort onnavolgbare procedures' kan worden voorkomen.