Dierenpartij doet aangifte van ganzentrekkerij

Redactie

De Partij voor de Dieren heeft aangifte gedaan tegen het ganstrekken in het Limburgse dorp Grevenbicht. Deze carnavalstraditie, waarbij paardrijders de kop van een dode gans trekken, schiet bij de partij in het verkeerde keelgat.

De gans wordt gedood en geprepareerd door een dierenarts, die een ijzerdraad in de nek aanbrengt om het afrukken van de kop te bemoeilijken. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) sprak vorige week al van een 'luguber spel', waar een dierenarts geen medewerking aan moet verlenen.

De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, liet weten met 'ongeloof en afschuw' kennis te hebben genomen van het bericht dat een dierenarts is betrokken bij het ganstrekken. "Het doden en prepareren van een dier louter en alleen met vermaak als doel past niet binnen de beroepscode die de leden van de KNMvD onderling hebben afgesproken", zei voorzitter Ludo Hellebrekers. "Dierenartsen worden geacht de belangen van het dier te bewaken en dieren met respect te behandelen."

De gemeente Sittard-Geleen, waar Grevenbicht onder valt, is maandag en dinsdag niet bereikbaar vanwege carnaval.