AWACS controleren luchtruim Libië

static

De NAVO laat haar AWACS-radarvliegtuigen nu permanent het luchtruim van Libië controleren, terwijl het bondgenootschap militaire acties in het land voorbereidt. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, heeft dat maandag gezegd na beraad in Brussel.

"Het besluit is genomen om de luchtsurveillance op te voeren naar 24 uur per dag. We hebben dan een beter beeld van wat er echt gebeurt in dit deel van de wereld", zei Daalder.

De AWACS zijn omgebouwde Boeing 707-vliegtuigen met een enorme paddenstoelvormige radar op hun dak. Hun radar kan objecten tot 400 kilometer afstand waarnemen. De toestellen kunnen zo een gebied met de omvang van Duitsland controleren. Veel AWACS hebben hun thuisbasis in het Duitse Geilenkirchen, net over de grens bij Schinveld.

De radarvliegtuigen zijn cruciaal als westerse landen besluiten om de Libische luchtmacht een vliegverbod op te leggen. Groot-Brittannië en Frankrijk hebben maandag de Verenigde Naties om zo'n maatregel gevraagd. Ze beschuldigen de Libische leider Moammar Gadhafi ervan opstandelingen te bombarderen vanuit vliegtuigen.

De Amerikaanse ambassadeur Daalder zei dat de ambassadeurs van de 28 NAVO-landen voorbereidingen treffen voor militaire opties, waaronder een vliegverbod. Maar hij nuanceerde het effect van de mogelijke maatregel. "Een vliegverbod werkt niet zo goed tegen de laagvliegende helikopters die Gadhafi gebruikt", zei de ambassadeur. "De activiteit in de lucht is niet de beslissende factor bij de onrust. Het zijn andere dingen die voor de gebeurtenissen op de grond verantwoordelijk zijn."

Daalder zei dat de NAVO-landen ook onderzoeken of ze militaire schepen en vliegtuigen kunnen sturen voor humanitaire hulp. Ze hopen dat de diplomaten besluiten hebben klaargestoomd, voordat de ministers van Defensie van de NAVO donderdag bijeenkomen in Brussel.

NAVO's AWACS controleren luchtruim Libië
NAVO's AWACS controleren luchtruim Libië (Foto: ANP)