FA heeft genoeg van FIFA-preses Blatter

Peterselieman

De Britse voetbalbond FA is er veel aan gelegen FIFA-preses Sepp Blatter uit het pluche te krijgen. De Engelsen zijn bereid 'iedere geloofwaardige uitdager' van de Zwitser te steunen op 1 juni tijdens het FIFA-congres in Zürich. Dat melden vertegenwoordigers van de bond die anoniem willen blijven maandag aan persbureau AP.

Mohamed bin Hammam, voorzitter van de Aziatisch voetbalbond AFC, heeft al aangegeven Blatter uit te willen dagen. De FA overweegt de Qatarees aan te schrijven met het dringende verzoek zich beschikbaar te stellen. Mededingers naar de functie, die sinds 1998 bekleed wordt door Blatter, moeten voor eind maart worden voorgedragen door één van de 208 bij de FIFA aangesloten bonden.

De 61-jarige Bin Hammam zit sinds 1996 in het uitvoerend comité van de FIFA. Nadat Qatar het WK van 2022 kreeg toegewezen, liet de Qatarees doorschijnen dat hij de deadline voor de kandidaatstelling wel gaat halen. Tot op heden is dat echter niet gebeurd.

Dat de FIFA al zolang dezelfde preses heeft, draagt er volgens Bin Hammam aan bij dat de organisatie een schijn van corruptie heeft. De wereldvoetbalbond ligt met name onder vuur omdat na de WK-toewijzing in december enkele officials schuldig werden bevonden aan 'onethisch handelen' en het overtreden van de regels.

De rancune van de Engelsen richting Blatter is mede ontstaan door de rare gang van zaken rondom de toewijzing van het wereldkampioenschap van 2018. Engeland had volgens kenners verreweg het beste 'bid', maar kreeg slechts twee van de 22 stemmen. Rusland kreeg het toernooi uiteindelijk toegewezen.

Britse media onderzochten vermoedelijke corruptie in het uitvoerend comité van de FIFA en het reilen en zeilen rondom de stemming. Blatter sprak vervolgens over 'de kwaadaardigheid van de pers'. Nadat Engeland slechts één niet-Britse stem kreeg trok interim-preses Roger Burden zijn kandidaatschap voor het algeheel voorzitterschap van de FA in. Hij vond de FIFA als partner onbetrouwbaar.

De FA steunde opmerkelijk genoeg Blatter's eerste kandidatuur in 1998, toen de Zwitser Joao Havelange uit Brazilië opvolgde. Vier jaar later waren de Engelsen echter meer gecharmeerd van diens Afrikaanse tegenstrever Issa Hayatou.

In de daaropvolgende verkiezingen werd Blatter telkens automatisch herkozen, bij afwezigheid van een tegenkandidaat. Dat hoopt de FA ditmaal te voorkomen.