Mannen meer kans op kanker door leefstijl

Steven (raistlin6)

Mannen hebben 20 procent meer kans om kanker te krijgen dan vrouwen. Dat komt vooral doordat mannen veelal een ongezondere leefstijl hebben dan vrouwen. Dat meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maandag.

Mannen roken en drinken vaker dan vrouwen en hebben een ongezonder voedingspatroon met meer rood en bewerkt vlees en suikerrijke frisdranken. Ook kampen ze vaker met overgewicht.

Het fonds heeft maandag een gezondheidsgids voor mannen gepresenteerd. In de gids staan aanbevelingen voor mannen over hoe zij hun risico op kanker kunnen verlagen.

Wetenschappelijk adviseur voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds Rachel Thompson zegt dat vaak als vaststaand feit wordt aangenomen dat veel ziektes vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomen. "Maar hoewel er een aantal biologische redenen voor het verschil zijn, willen wij mensen erop wijzen dat de hogere cijfers bij mannen niet onvermijdelijk zijn."

Volgens Thompson kunnen simpele, weloverwogen veranderingen in voeding en leefstijl duizenden gevallen van kanker voorkomen. Zo zouden mannen meer groente en fruit kunnen eten, minder alcohol kunnen drinken en meer kunnen letten op hun gewicht.


Ook andere merken sigaretten zijn niet goed voor de gezondheid (Foto: Novum)