Plan kilometerheffing kostte 200 miljoen

Matthijs (drumstickNL)

De plannen voor de kilometerheffing hebben 200 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. Ruim 100 miljoen euro werd uitgegeven aan studies, analyses en planning, de andere 100 miljoen aan experimenten om automobilisten rijp te maken voor de heffing.

Het voorstel om iedere auto met een kastje uit te rusten om zo het gebruik per gereden kilometer te kunnen belasten, werd in de vorige kabinetsperiode uitgewerkt door de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA). Het huidige kabinet besloot om de kilometerheffing te schrappen. De heffing zou in de plaats komen van de motorrijtuigenbelasting en belasting van personenauto's en motoren.

Uit de inventarisatie blijkt dat vooral externen goed hebben verdiend aan het opstellen van de plannen. Zo kostte het opstellen van een kostenraming door advies- en ingenieursbureau DHV een kleine miljoen euro en bedroegen de kosten van de juridische ondersteuning bij de aanbesteding door advocaten van Stibbe 5 miljoen euro. Door het ministerie werden op een gegeven moment honderd externe adviseurs ingehuurd, naast de vijftig ambtenaren die op het project zaten.


Parkeerplaats (Foto: Novum)