'Defensieorder voornaamste reden bezoek Oman'

Redactie

De voornaamste reden dat koningin Beatrix toch nog op bezoek gaat bij de sultan van Oman is een grote defensieorder. De Nederlandse scheepswerf Damen Schelde dingt in de Golfstaat mee naar een opdracht voor de levering van vier marineschepen. De waarde van de order loopt in de honderden miljoenen euro's, schrijft de Volkskrant maandag.

In Oman is het onrustig vanwege groeiende protesten. Er zou zeker één dode zijn gevallen toen de politie met rubber kogels op demonstranten schoot. Na aandringen van de oppositie werd het staatsbezoek van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en verschillende bedrijven vorige week uitgesteld.

Kort daarna schreef minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aan de Tweede Kamer dat het bezoek in afgeslankte vorm doorgaat. Zonder bedrijven gaan Beatrix, Willem-Alexander en Máxima naar een privédiner met sultan Qaboos bin Said Al Said.

Een duidelijke verklaring waarom het bezoek dinsdag toch doorgaat werd niet gegeven. "Gezien de context hebben we overlegd en samen vastgesteld dat het verstandig is erop in te gaan", zei premier Mark Rutte (VVD).

Het uitstel van de handelsmissie was volgens de Volkskrant een grote tegenvaller voor scheepswerf Damen Schelde. Het plan was dat directeur René Berkvens persoonlijk mee zou reizen. De bedoeling was dat de koningin aan boord van het marinefregat De Ruyter een ontvangst zou geven. Dat fregat is door Damen Schelde gebouwd.

"Oman is heel belangrijk voor ons", zegt manager van Damen Schelde Jan-Wim Dekker vanuit Qatar, een andere Golfstaat. Ook voor andere Nederlandse bedrijven is het land belangrijk. Het Havenbedrijf Rotterdam is voor de helft eigenaar van een Omaanse haven.

Shell pompt er al jaren olie op. Toen de concessie daarvoor afliep, wilde de Omaanse minister van Olie andere oliemaatschappijen uitnodigen een bod te doen. De sultan besloot uiteindelijk echter dat het land met Shell blijft werken. "Shell kreeg voor vele jaren een nieuw contract", zegt een betrokken ambtenaar in de krant.


Bea wil order binnenhalen (Foto: Novum)