[DC] Kazachstan verrast Tsjechië

Peterselieman

Kazachstan heeft verrassend de kwartfinale van de Davis Cup bereikt. Het Centraal-Aziatische land versloeg Tsjechië, de verliezend finalist van 2009, met 3-2. Mikhail Kukushkin sleepte het beslissende punt binnen. Hij won met 6-4, 6-7 (4), 7-6 (8) en 6-0 van Jan Hajek. Kazachstan stond na het dubbelspel op zaterdag nog met 2-1 achter.

Kazachstan neemt het bij de laatste acht op tegen Argentinië, de verliezend finalist van 2008. De Zuid-Amerikanen wonnen met 4-1 van Roemenië. Adrian Ungur zorgde in de laatste wedstrijd voor het enige Roemeense punt. De eerdere vier duels waren door Argentinië gewonnen.

Frankrijk boekte een zwaarbevochten 3-2 overwinning op Oostenrijk. Jérémy Chardy werd de held van de dag. Hij won de vijfde partij van de ontmoeting met 2-6, 7-6 (4), 6-3 en 6-3 van Martin Fischer. In de kwartfinale treft Frankrijk Duitsland dat ook pas in de vijfde wedstrijd de beslissing forceerde tegen Kroatië. Philipp Petzschner versloeg daarin Ivo Karlovic in 'straight sets'.

Zweden en Servië waren voor het laatste duel al zeker van de kwartfinale en nemen het daarin tegen elkaar op. Zweden leidde na het dubbelspel met 3-0, verloor zondag beide partijen van Rusland en eindigde het treffen op 3-2. Servië stond met 2-1 voor en Viktor Troicki sloeg de titelverdediger naar de volgende ronde ten koste van India.

Ook Spanje en de Verenigde Staten zijn aan elkaar gekoppeld in de kwartfinale. Spanje had geen kind aan België en verloor alleen het laatste duel: 4-1. De VS leidde na twee dagen met 2-1 tegen Chili. Andy Roddick zorgde voor het winnende punt. Hij klopte Paul Capdeville met 3-6, 7-6 (2), 6-3 en 6-3. John Isner bepaalde vervolgens met een zege de eindstand op 4-1.