Rechter geeft Sony IP-adressen van bezoekers website PS3-hacker

Karel van Hasselt (Kensuke)

Sony heeft in zijn kruistocht tegen hacker George 'Geohot' Hotz wederom een kleine overwinning geboekt. Op last van een Amerikaanse rechter moet hostingbedrijf Bluehost de serverlogs van Geohot.com overdragen aan Sony. Het Japanse electronicabedrijf kreeg ook dagvaardingen voor informatie van Google, YouTube en Twitter.

De rechter heeft hiervoor zijn toestemming gegeven omdat het volgens hem nodig was om er achter te komen wat de omvang was van de verspreiding van de jailbreak files door de website van de aangeklaagde hacker. Bovendien was dit vereist om te weten in welke staat de jurisdictie voor de rechtzaak valt. Volgens Sony zouden de logs erop wijzen dat een groot deel van de downloads afkomstig zijn uit Noord-Californie. Ze prefereren dat daar de rechtzaak gehouden wordt, terwijl Geohot liever heeft dat het in thuishaven New Jersey plaatsvindt.

De privacy van gewone gebruikers wordt door deze dagvaarding echter in gevaar gebracht. Sony krijgt namelijk inzage in de ip-adressen van alle bezoekers van Geohot's website die deze van januari 2009 tot nu hebben bezocht. De YouTube daarvaardiging, die ook goedgekeurd werd, laat Sony zoeken naar informatie die verbonden is aan de "geohot" account dat een video toont van het gebruik van de hack. De dagvaarding eist data om mensen die de video hebben gekeken te identificiren en "documents reproducing all records or usernames and IP addresses that have posted or published comments in response to the video."

Sony heeft Geohot voor de rechter gesleept nadat de hacker de root key vrijgaf op internet. Hij zou de 'Digital Millenium Copyright Act' hebben overtreden, die de verspreiding van "circumvention devices" gemaakt om kopieerbeveiling te omzeilen bij wet heeft verboden. GeoHot is zich van geen kwaad bewust en stelt dat hij zijn apparaat mag jailbraiken, bovendien zegt hij tegen piraterij te zijn. Sony heeft gedreigd iedereen te procederen die de 'hacking tools' of encryptiesleutel post. Wordt vervolgd.

geohot