[WB] Wüst wint 1.000 meter

Olga Kroeders

Ireen Wüst heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de 1.000 meter bij de vrouwen gewonnen. De rijdster van TVM bleef met 1.15,79 als enige onder de 1.16. Het werd een geheel Nederlands podium want Marrit Leenstra werd tweede en Laurine van Riessen derde.

Annette Gerritsen moest als eerste Nederlandse aan de bak. In de eerste rit moest ze alleen rijden. Uiteindelijk kwam ze in een tijd van 1.16,57 over de finish. Die tijd stond nog steeds als snelste toen Marrit Leenstra het in de vijfde rit moest opnemen tegen Chiara Simionato. Leenstra had bij het ingaan van de laatste ronde een voorsprong op de Italiaanse en die wist ze vast te houden. Uiteindelijk kwam ze met 1.16,19 onder de tijd van Gerritsen over de meet.

Ireen Wüst had in de zevende rit landgenote Laurine van Riessen als tegenstandster. De twee maakten er een mooie race van al was Van Riessen iets sneller bij het ingaan van de laatste ronde. Wüst bleek toch over meer inhoud te beschikken en dook met 1.15,76 onder de 1.16. Margot Boer moest het in de eennalaatste rit opnemen tegen Nao Kodaira uit Japan. Boer wist een voorsprong op de Japanse te nemen en hield die ook vast. Uiteindelijk kwam ze in 1.17,12 over de meet.

De laatste rit bestond uit Heather Richardson en Christine Nesbitt. Beide vrouwen waren bij het ingaan van de laatste ronde langzamer dan Wüst en dat bleven ze ook. Nesbitt klokte de vierde tijd, Richardson de zesde en dat was genoeg voor de eindzege in de wereldbeker op de kilometer.