[WB] Groothuis op jacht naar World Cup

Olga Kroeders

Stefan Groothuis gaat vanmiddag in de Friese schaatstempel Thialf op jacht naar de eindzege in de World Cup 1.000 meter. De Gelderlander verdedigt tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen een voorsprong van 28 punten op de Zuid-Koreaan Lee Kyou-hyuk. De Amerikaanse olympisch kampioen Shani Davis moet vijftig punten goedmaken.

Groothuis, die gisteren nog zilver veroverde op de 1.500 meter, rijdt in de slotrit tegen Lee. Even daarvoor zijn Davis en Simon Kuipers op het ijs geweest. Jan Bos rijdt in de achtste rit tegen Denny Morrison. Bos moet Kjeld Nuis en Sjoerd de Vries voorblijven om het laatste WK-ticket voor de 1.000 meter af te dwingen. Anders eindigt zijn imposante loopbaan vandaag in Thialf.

Bij de vrouwen zal Annette Gerritsen erop gebrand zijn om haar bijzondere prestatie van gisteren, toen ze Nederland de eerste 500 meterzege bezorgde in vier jaar, te herhalen op de tweede 500 meter. De blonde Noord-Hollandse schaatst in de slotrit tegen de Duitse topfavoriete Jenny Wolf. Later op de zondag komt Gerritsen ook nog in actie op de 1.000 meter, net als onder andere haar teamgenote Laurine van Riessen.

De mannen rijden naast de 1.000 meter eveneens de 500 meter.

Groothuis op jacht naar World Cup
Groothuis op jacht naar World Cup (Foto: ANP)