Oman gaat betogers in Sohar vervolgen

bennootje

Oman gaat de demonstranten en relschoppers uit de havenstad Sohar aanpakken. Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdag via radio en televisie bekendgemaakt.

De betogers, die sinds ruim een week twee rotondes bezetten, zullen worden vervolgd. De Omaanse bevolking is om hulp gevraagd bij het opsporen van de wetsovertreders, meldde het journaal op de enige Omaanse televisiezender.

De demonstranten in Sohar reageerden eerder op de dag met enige onverschilligheid. "Niemand durfde in dit land zijn mond open te doen", aldus de 24-jarige economiestudent Malik, die tussen zijn colleges aan de universiteit van Sohar deelneemt aan de bezetting van de zogenoemde 'Global’ (wereldbol) rotonde aan het begin van de stad. "We zijn niet bang meer en gaan hier niet weg voordat al onze eisen zijn ingewilligd." Op het monument op het midden van het plein zijn de drie belangrijkste wensen op een spandoek geschreven: democratie, zuivering van de regering en betere leefomstandigheden.

"Er moeten meer staatsuniversiteiten komen, nu is er maar één”, legt Malik uit. De privé-universiteiten zijn voor de meeste Omani’s te duur. "Zonder hoger onderwijs geen goed werk, zonder werk geen inkomsten."

Oman gaat betogers in Sohar vervolgen
Oman gaat betogers in Sohar vervolgen (Foto: ANP)