[WB] Davis klasse apart op schaatsmijl

Olga Kroeders

Shani Davis heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de 1.500 meter op zijn naam geschreven. Met 1.45,92 was hij een klasse apart. Stefan Groothuis was met 1.46,09 de beste Nederlander.

Rhian Ket was in de vierde rit de eerste Nederlander op het ijs. Hij moest het opnemen tegen Zbigniew Bródka. De twee waren aan elkaar gewaagd. Met het ingaan van de laatste ronde had de Nederlander een kleine voorsprong. In 1.47,22 won hij uiteindelijk de rit, de snelste tijd tot dan. Jonathan Kuck verbeterde die tijd in de rit erop naar 1.46,73. Wouter Olde Heuvel moest het in de zesde rit opnemen tegen de Fransman Alexis Contin. De twee maakten er een spannende race van, maar het was Contin die als eerste over de streep kwam in 1.47,67. Olde Heuvel kwam tot 1.47,89.

Stefan Groothuis trof in de negende rit Denny Morrison. Met het ingaan van de laatste ronde had Groothuis een kleine voorsprong op de Canadees. Hij wist die voorsprong vast te houden en reed 1.46,09. Olympisch kampioen Mark Tuitert had in de rit erop Europees- en wereldkampioen allround Ivan Skobrev als tegenstander. Tuitert ging hard van start waardoor Skobrev enkel maar kon volgen. Met het ingaan van de laatste ronde had hij nog steeds een kleine seconde voorsprong op de Rus die wel de laatste binnenbocht had. Skobrev beschikte over meer inhoud en won de rit maar was wel langzamer dan Groothuis.

Simon Kuipers en Håvard Bøkko vormden het eennalaatste paar. Bøkko nam de regie in handen en Kuipers kon niet overtuigen. De Noor won de rit maar zijn tijd viel tegen. Shani Davis en Trevor Marsicano kwamen in de laatste rit in actie. Davis was met 1.45,92 een klasse apart.