Zweden roept ambassadeur Iran op matje

Steven (raistlin6)

Zweden heeft donderdag de Iraanse ambassadeur naar Stockholm geroepen om beklag te doen over de vermoedelijke arrestatie van de Iraanse oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi. Dat heeft het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De arrestatie van de twee heeft geleid tot protesten in Iran.

Volgens een woordvoerder van het ministerie had de Iraanse ambassadeur Rasoul Eslami woensdag een onderhoud met de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Frank Belfrage gehad. De woordvoerder zei dat de uitleg van Eslami onvoldoende was en dat Zweden de ontwikkelingen in de zaak scherp in de gaten houdt.

In berichten van familieleden en oppositiewebsites in Iran wordt beweerd dat de twee oppositieleiders uit hun huizen zijn gehaald en samen met hun vrouwen opgesloten zijn in een gevangenis in Teheran. De Iraanse regering ontkent de arrestaties. Eerder riepen politici in het Iraanse parlement op tot de executie van de oppositieleiders. "Dood aan Mousavi, dood aan Karroubi", scandeerden de parlementsleden. Klik hier voor de beelden uitgezonden door de Iraanse staats-tv.